Παλιός Αγιος Αθανάσιος

Παλαιός Αγιος ΑθανάσιοςΟ Παλαιός ή Παλιός Αγιος Αθανάσιος βρίσκεται 30 χλμ. από την πόλη της Έδεσσας και σε πολύ κοντινή απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο του όρους Καϊμακτσαλάν.
Το χωριό είναι κτισμένο από τα τέλη του 16ου αιώνα στους πρόποδες του βουνού.


Εκεί θα συναντήσετε και το μαγευτικό παλιό χωριό του Αγίου Αθανασίου που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1200 μ. εγκαταλελειμμένο κάποτε, κηρύχθηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι έτοιμο να ενθουσιάσει τον περιηγητή του. Μετά από την εποχή του μαρασμού του, άρχισε και πάλι να ανθίζει και να αποτελεί πλέον έναν από τους καλύτερους χειμερινούς προορισμούς έχοντας σύμμαχό του και το χιονοδρομικό κέντρο.

Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό με παραμυθένια αρχιτεκτονική, πέτρινες αναπαλαιομένες κατοικίες με κεραμίδια, παραδοσιακούς ξενώνες, εστιατόρια, υπέροχη θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα και προφέρει απλόχερα στον επισκέπτη τη δυνατότητα για ήρεμη και ευχάριστη διαμονή. Έχει γίνει πόλος έλξης πολλών τουριστών και χιονοδρόμων κάθε χρόνο.
Το χωριό είναι πραγματικά πολύ γραφικό και θα σας δώσει την εντύπωση ότι είστε σε κάποιο χειμερινό προορισμό του εξωτερικού. 
Απολαύστε τον ζεστό καφέ σας δίπλα στο τζάκι σε ένα από τα καφέ του χωριού και γευθείτε τα υπέροχα τοπικά εδέσματα στις παραδοσιακές ταβέρνες του.

Σε συνδυασμό με τη διαμονή σας στον Παλαιό Αγιο Αθανάσιο μπορείτε να διασκεδάσετε με τις δραστηριότητες και συνάμα να εξερευνήσετε τις πλαγιές του όρους Βόρα, που προσφέρεται για συναρπαστικές αναρριχήσεις, ρομαντικές πεζοπορίες και οργανωμένες εκδρομές, όπως επίσης ιππασία και τοξοβολία.

Στη γύρω περιοχή μάλιστα διοργανώνονται δραστηριότητες όπως αναρρίχηση, ορεινή ποδηλασία (Mountain Bike), κατάβαση του ποταμού με φουσκωτό (Rafting), κατάβαση του ποταμού με μονοθέσιο (Kayak).

Αν καταφέρετε να "ξεκολλήσετε" το βλέμμα σας από τον υπέροχο αυτό τόπο, είναι ευκαιρία να επισκευθείτε τα κοντινά χωριά καθώς και την πρωτεύουσα του νομού την Έδεσσα και να θαυμάσετε τους πασίγνωστους και επιβλητικούς καταράκτες της.
Η πόλη ξεπροβάλλει από βράχους και βουνά και αποτελεί από μόνη της μια εκπληκτική τοποθεσία. Οι φωτογραφίες σας όσο ερασιτεχνικές κι αν είναι θα θυμίζουν καρτποστάλ.

Περάστε από το γραφικό Βαρόσι με τις υπέροχες παραδοσιακές κατοικίες του, επισκευθείτε τον υγροβιότοπο Αγρας - Βρυττών - Νησίου που βρίσκεται μόλις 7 χλμ. από την Έδεσσα, τη λίμνη Βεγορίτιδα 22 χλμ. από την Έδεσσα, που επισκέπτονται εκατοντάδες φυσιολάτρες και τουρίστες για να φωτογραφίσουν αυτό το μαγευτικό και γαλήνιο τοπίο.

Η λίμνη προσφέρεται και για αθλητικές δραστηριότητες όπως σκι, ιστιοπλοϊα αεραθλητισμό καθώς και ρομαντικές βαρκάδες. Αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο αφού φιλοξενεί πολλά είδη ψαριών και πτηνών ενώ θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες και βαθύτερες λίμνες της Ελλάδας.
Τα λουτρά Λουτρακίου - Πόζαρ 32 χλμ. όπου θα διαπιστώσετε ότι η θερμοκρασία του νερού είναι πολύ υψηλή σε σχέση με την θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Εκεί μπορείτε να απολαύσετε τις ιαματικές ιδιότητες του νερού και στη συνέχεια να περιπλανηθείτε στο τοπικόλαογραφικό μουσείο και στο σπηλαιολογικό πάρκο που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τα Λουτρά. Επίσης επισκευθείτε το Μαύρο Δάσος και φυσικά το χιονοδρομικό κέντρο.